تصمیمگیری مهمترین کاری است که هر مدیر و صاحب کسب و کار در طول روز انجام میدهد. سازمان شما بر اساس تصمیمات اخذ شده توسط مدیران سازمان هدایت می شود و حیات و ممات سازمان در گروی همین تصمیمات ریز و درشت است.
به نظر هربرت سایمون، تصمیمگیری جوهر اصلی مدیریت است و حتی می توان مدیریت را مترادف با آن دانست.
تا به حال به این که چطور تصمیم میگیرید فکر کردهاید؟
چطور مطمئن میشوید تصمیمات شما یا مدیران سازمانتان درست است؟
وقتی به آثار تصمیمات قبلی سازمان مینگرید، چه بخشی از آنها را موثر و کارا ارزیابی میکنید؟
آیا میتوانستیم تصمیمات بهتری اتخاذ نمائیم؟
گام برداشتن در تاریکی ترسناک است!
هوش تجاری (Business Intelligence)که به اختصار BI خوانده میشود، به فرایند تبدیل دادههای خام به اطلاعات مفید و قابل تحلیل گفته می شود که به مدیران سازمان کمک می کند تا تصمیمات خود را سریع تر و بهتر اتخاذ کنند و بر اساس اطلاعات صحیح، عملکرد درست و سنجیده ای از خود نشان دهند.
هدف نهایی هوش تجاری، تصمیمگیری بهتر برای افزایش درآمد کسب و کار، بهبود بهرهوری عملیاتی و به دست آوردن مزیت رقابتی است
چه سازمانهایی به هوش تجاری نیاز دارند؟
در خصوص اینکه سازمانهای بزرگ و متوسط نیازمند بهرهگیری از سیستمهای هوش تجاری و بطور کلی سیستمهای اطلاعاتی دقیق برای مدیریت کسبوکار خود هستند نیاز به توضیح نیست و بدیهی است که موفقیت یک سازمان بزرگ بدون استفاده از ابزارهای اطلاعاتی و تصمیمگیری عملا ممکن نیست.
با توجه به شرایط حاکم بر فضای اقتصادی و وجود ریسکهای متعدد، سازمان های کوچک بشدت آسیب پذیر شده و با کوچکترین بیدقتی ممکن است متحمل زیانهای سنگین و بعضا جبران ناپذیر شوند. با توجه به این فضا استقرار سیستمهای هوش تجاری در سازمانهای کوچک نیز دیگر یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است.
خوشبختانه زمان و هزینههای استقرار هوش تجاری در یک سازمان کوچک پائین و به صرفه است اما نتایج و دست آوردهای بسیار ارزشمندی برای سازمان به همراه دارد و می تواند متضمن رشد و گسترش کسبوکار آن سازمان باشد
یک نرم افزار هوش تجاری به صورت معمول دارای 4 عنصر و یا مولفه به نام های داشبورد مدیریتی،مدیریت فرآیند های تجاری، انبار داده و ابزارهای تحلیلی میباشد که به نوعی داشبورد مدیریتی آخرین لایه و فرآیند اجرایی در نرم افزار هوش تجاری میباشد که برای داشتن آن میبایست همه داده های سازمان به صورت مرتب تحلیل و پالایش شوند تا بتواند در قالب KPI به نمایش دراید.
پس بنابراین داشبورد مدیریتی یکی از اجزای و مولفه های نرم افزار هوش تجاری میباشد.
همچنین داشبورد مدیریتی ، به نوعی یک رابط کاربری محسوب می شود که گزارشاتی را از وضعیت و روند فعلی و گذشته سازمان شما در قالب یک نمایش گرافیکی ارائه میدهد.
این قالب گرافیکی با اتصال به منابع مختلف سازمان شما میتواند اطلاعات و دیتاهای مختلف را از بانک های اطلاعاتی سازمان شما دریافت و به صورت یک نمای گرافیکی و تصویری و به وسیله شاخص های کلیدی (KPI)آخرین وضعیت سازمان را در همه حوزه ها مانند : مالی، تولید،منابع انسانی و یا خرید و فروش را به مدیران سازمان نمایش دهد.
ممکن است این سوال پیش بیاید که هوش تجاری چه حوزههایی از کسبوکار را پوشش میدهد. پاسخ این است که تمام حوزههای یک کسبوکار قابل تحلیل توسط هوش تجاری است و با در اختیار داشتن ابزار قدرتمند مایکروسافت، میتوان از هر منبع دادهای گزارشات متنوع و دلخواه را استخراج کرد و محدودیتی برای ساخت گزارشات وجود ندارد. کافی است که افراد متخصص در این حوزه را به کار گرفته تا نتیجه دلخواه مان را بدست آوریم.
- حسابداری مالی
- حسابداری مدیریت
- سرمایه های انسانی (HR)
- تدارکات
- بازاریابی
- فروش
- پخش
- خدمات پس از فروش
- انبار
- کنترل موجودی
- برنامه ریزی
- تولید
- نگهداری و تعمیرات
- CRM
- HSE
- امکان اتصال همزمان به بانک های اطلاعاتی مختلف
در سازمان شما ممکن است تمام دادهها در یک بانک اطلاعاتی واحد جمعآوری و ذخیره نشده باشند، مثلا اطلاعات مربوط به واحد فروش در اکسل، اطلاعات مربوط به تولید در SQL و… ثبت شوند. سیستم هوش تجاری این امکان را در اختیار ما قرار میدهد تا با اتصال به تمام بانکهای اطلاعاتی، دادهها را تجمیع کرده و گزارشات دلخواهمان را در یک بستر واحد ایجاد کنیم.
با استقرار سیستم هوش تجاری، بدون محدودیت جغرافیائی از هر مکان و در هر زمان میتوانیم به گزارشات و تحلیلها دسترسی داشته باشیم و کسبوکار خود را رصد کنیم.
- تفکیک گزارشها در لایه های مختلف دسترسی
گزارشها در سطوح مختلف (استراتژیک/میانی/عملیاتی) ایجاد میشوند و به هر یک از افراد سازمان بر اساس جایگاه و نیاز دسترسی داده می شوند.
در صورتی که طراحی و پیاده سازی فنی بصورت استاندارد انجام شود، محاسبات و تحلیلهای پیچیده با سرعت بالا انجام میشوند و علاوه بر ذخیره زمان مدیران پرمشغله، تجربهای لذت بخش را برای آنها بوجود میآورند.
سیستم هوش تجاری، یک محصول نیست که با خرید و نصب آن بتوانیم از فواید آن بهرهمند شویم.
برای استقرار یک سیستم هوش تجاری کارآمد به 3 عامل اصلی در کنار هم نیاز است.
1 – ابزار مناسب
استفاده از یک پلتفرم مناسب که قابلیت های کافی برای توسعه یک سیستم هوش تجاری کارآمد را در اختیار توسعه دهنده بگذارد عاملی با اهمیت است. در حال حاضر نرمافزار Power BI مایکروسافت یکی از قویترین ابزارهای موجود میباشد که امکانات بسیاری را در اختیار کاربر قرار میدهد. هوش تجاری برسام رایان نیز از این ابزار قدرتمند بهره گرفته است
2 – تیم فنی مجرب
استخراج دادهها از بانکهای اطلاعاتی مختلف، پالایش و جمعآوری آنها در یک انبار داده بهینه شده به طوری که تضمین کننده دقت، صحت و سرعت مناسب گزارشگیری باشد، کار فنی پیچدهای است که نیازمند دانش عمیق و تجربه است.
تیم فنی برسام رایان از افرادی تشکیل شدهاند که به جرائت میتوان گفت جزو بهترین متخصصین این حوزه میباشند و تجربهای بیش از 50 نفر/سال در حوزه طراحی و مدیریت دیتابیس دارند.
3 – تیم تحلیلگر مجرب
مهمترین بخش کار در استقرار یک سیستم هوش تجاری، تحلیل درست و دقیق نیازهای سازمان است. طراحی KPI ها در هر سازمان باید بنا به اقتضا و مختصات آن سازمان انجام شود و نمیتوان یک نسخه واحد برای تمام کسب و کارها حتی در یک صنعت مشابه تجویز کرد.
طراحی یک سیستم مناسب علاوه بر دانش عمیق در حوزه تحلیل کسب و کار، بی شک نیازمند تجربه و آشنائی با حساسیتهای مدیریت کسب و کار است و این دقیقا همانجائی است که ما را متمایز میکند.
تیم تحلیل کسب و کار برسام رایان دارای بیش از 100 نفر/سال تجربه مدیریتی در سطوح ارشد، مشاوره مدیریت و استقرار سیستم های اطلاعاتی و ERP در سازمانهای بزرگ است